Do Karpatského bienále grafiky detí a mládeže sa zapojilo 640 autorov

22.09.2011 Humenné

Humenné 21. septembra (TASR) - Vo výstavných priestoroch Vihorlatského osvetového strediska v Humennom sa v piatok 23. septembra uskutoční vernisáž výtvarných diel, ktoré zaslali v uplynulých mesiacoch mladí umelci z viacerých európskych krajín do tradičnej medzinárodnej súťaže. Do Karpatského bienále grafiky detí a mládeže sa zapojilo svojimi prácami 640 autorov z Poľska, Slovenska, Maďarska, Ukrajiny a Rumunska.
\"Tradícia Karpatského bienále grafiky detí a mládeže siaha do roku 2001, keď z iniciatívy a predchádzajúcej spolupráce Vihorlatského osvetového strediska v Humennom a Centra kulturalneho v Przemyśli vznikla myšlienka realizácie podujatia cezhraničnej spolupráce partnerov, ktorých spájajú Karpaty,\" uviedla na margo histórie podujatia jeho koordinátorka Mária Mišková. Ako dodala, bienále malo spočiatku iba povahu súťaže, no postupne naňho nadviazala aj organizácia medzinárodných workshopov zameraných na grafické techniky.
Mladí umelci sa do medzinárodnej súťaže zapájajú zaslaním svojich prác zhotovených tradičnými technikami bez použitia moderných počítačových technológií. \"Prioritou sú klasické grafické postupy tlače z výšky, hĺbky a plochy, na ktorých sa dieťa, mladý človek zúčastňuje od návrhu, spracovania myšlienky, cez manuálnu prácu - zvyčajne rytia do zvoleného podkladu, až po samotnú tlač a celkovú adjustáciu výsledného obrazu,\" doplnila Mišková.
V tejto súvislosti si vytváranie súťažných prác vyžaduje sústredenie, remeselnú zručnosť, disciplínu, trpezlivosť a dodržiavanie čistoty okolitého prostredia počas celého realizačného procesu. \"Práve z týchto dôvodov rozvíjania osobnosti mladého človeka dávame prednosť klasike pred počítačovými výstupmi,\" konštatovala koordinátorka súťažného projektu.
Mišková zároveň spresnila, že 6. ročník Karpatského bienále priniesol kolekciu 650 súťažných prác od 640 autorov vo veku päť až 19 rokov. Odborná porota následne vybrala pre výstavu v Humennom 173 najzaujímavejších grafík. Za najlepšie práce udelia počas slávnostnej vernisáže organizátori vyše dvadsiatke účastníkov medzinárodnej súťaže vecné ceny. Vystavované diela budú postupne v rokoch 2011 a 2012 inštalované aj v kultúrnych stánkoch na území Maďarska, Poľska, Ukrajiny a Rumunska.
 

Vyberte región